Scum Manifest

https://soundcloud.com/kimsandrarask/compositionmquotes-by-valarie-solanas-aristoteles-martin-luther-and-so-forth

Om Lyddesignet

Kims Lydkoncept blev inspireret af hvordan Turteatern, et svensk teater, som har opført Scum Manifestet tidligere. Teatret udgav i den forbindelse citater Valerie Solanas har vendt på hovedet i sit manifest. Citater, som man i dag anser som grundstenen til, hvordan  samfundet ser ud i dag. Af bla. filosoffer, som har haft en stor betydning for kvinders levevilkår.

Eksempelvis dette:

”En kvinna är som en steril man; honan är i själva verket hona på grund av ett slags oförmåga, d.v.s hon saknar förmågan att koka ihop sperma ur näringens slutprodukt på grund av kylan i sin natur. ”Honan” är i detta avseende en ”stympad hane”.

Aristoteles 384-322 f.Kr.

En del af den lydlige komposition til den mĂĄde Kim opbyggede lyddesigner var af disse citater. Der er brugt alle de toner, som stĂĄr i ordene, der var indeholdt i citarterne af bl.a Aristoteles. Eksempelvis i ordet; “Honan”, er der to toner: h og a. Disse to toner er sat ind i kompositionen. Alle citaterne om kvinder er blevet sat sammen til en større komposition. I forestillingen blev den komposition sat op imod et citat om manden af Valerie Solonas. Derved blev alle citater kastet op i luften som en kakofoni, og en lille spilledĂĄsestrimmel som sad pĂĄ skulpturen, spillede Valerie´s citat akustisk og højtalerne som indeholdt mandenes citater.

Om Forestillingen:

”Eftersom livet i dette samfund i bedste fald er røvkedeligt, og ingen aspekter af samfundet i bund og grund har nogen relevans for kvinder, henstår der for civiliserede, ansvarsbevidste og eventyrlystne hunkønsvæsner kun at omstyrte regeringen, undergrave det økonomiske system, indføre total automatisering og tilintetgøre det maskuline køn.”

SCUM Manifest er skrevet og udgivet i 1967 af forfatteren Valerie Jean Solanas, (1936-88). Et skrig fra en kvinde på bunden af 60:ernes patriarkalske Amerika. Et skrig, der ville kunne tilhøre en hvilken som helst kvinde i et hvilket som helst patriarkat.

Gennem raseri, humor og satire tilintetgøres mandens rolle i det penge-arbejde baserede samfund, og erstattes med drømme om en utopi baseret på kærlighed, hvor individualitet udspringer af det, der fængsler en udenfor en selv, og ikke af position.

”En kvinde tager ikke kun sin identitet og individualitet for givet, hun ved ogsĂĄ instinktivt, at det eneste forkerte er at skade andre – og at meningen med livet er kærlighed.”

”Kærlighed kræver fuldstændig økonomisk og personlig frihed, fritid og mulighed for at engagere sig i spændende, opslugende og følelsesmæssigt tilfredsstillende aktiviteter, som, når de deles med mennesker, man respekterer, fører til dybt venskab. I vores ”samfund” gives der praktisk taget ingen muligheder for at engagere sig i sådanne aktiviteter”

Instruktørens kommentar
Første gang jeg læste SCUM Manifest opfattede jeg det som hårdt og voldeligt, det gør jeg ikke længere. Arbejdet med forestillingen har flyttet mig i relation til Valerie Solanas ord, og jeg ser pludselig først og fremmest en længsel efter en måde at leve, der er baseret på ømhed og respekt. Måske er det en længsel, vi deler.

Fjederinstrumentet blev brugt som helikopter lyd.